Açılış Sayfam Yap   Sık Kullanılanlara Ekle   

   Anasayfa          Künye          Yazar Girişi         Sitene Ekle         Arşiv          Rss Listesi
 

Dolandırıcıların yeni tuzağı: Kurye - Altıeylül Gazetesi
   
 Dolandırıcıların yeni tuzağı: Kurye

Dolandırıcıların yeni tuzağı: Kurye
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.12.2018 - 11:24:27 


Dolandırıcıların yeni bir oyunu daha ortaya çıktı. 'Kurye' tuzağını kullanarak vatandaşı mağdur eden dolandırıcılar, sadece bir telefon görüşmesiyle yöntemlerini uygulayabiliyor.


Posta'dan Gülten Uğurlu'nun haberine göre Kendini polis ya da savcı olarak tanıtarak ya da ‘kargonuzu getirdik, evde yoktunuz’ diyerek vatandaşı dolandıranların, dolandırıcılık yöntemleri artık sınır tanımaz hale geldi. Son bir haftadır da yeni bir dolandırıcılık girişimi başladı. Bunun da adı ‘kurye tuzağı’. Bir aramayla bir yılda ödediğiniz faturayla karşılaşabilirsiniz.

NASIL YAPIYORLAR?

Peki Tüketiciler Derneği’ne son günlerde en çok bilgisi gelen bu dolandırıcılık yöntemi nasıl işliyor? Sizi telefonunuzdan birisi arıyor, ‘şu an evinizin kapısının önündeyim. Kuryeniz var. Evde yoksunuz, kuryeyi nereye teslim edeyim’ derken telefon kapanıyor. Siz de yarım kalan konuşma üzerine nerden, neyin geldiğinin büyük bir merakıyla, telefonunuzda görülen numarayı arıyorsunuz.

7 SANİYE 25 LİRA

İşte bu noktada dolandırıcıların tuzağına düşmüş oldunuz. Çünkü geriye dönüp numarayı aradığınızda ‘kuryelerimizi bu numaradan arayamazsınız’ diyen bir telesekreter (sesli mesaj) size cevap veriyor. O anda da telefonunuza ‘0 888’ ile başlayan numaradan bir mesaj geliyor. Bu ‘0 888’ ile başlayan numarayı ararsanız ciddi zarara uğruyorsunuz. Çünkü 7 saniyede bir 25 lira ücret kesiliyor.
1000 LİRAYA YAKIN

Sizi telefonda yaklaşık 4-5 dakika bu şekilde bekletiyorlar. Sonra telefon kapanıyor. Artık o ayki telefon faturanızda büyük bir sürprize hazırlıklı olmalısınız. Çünkü faturanızda mevcut ödeme miktarınızın üstüne 1000 liraya yakın bir fazlalık ekleniyor. Bilmediğiniz numaralardan gelen vaadlere kanmamak, dikkatli olmak gerekiyor. Başınıza böyle bir durum geldiğinde de hemen yasal haklarınızı kullanın.
NİTELİKLİ SUÇ KAPSAMINDA

Dolandırıcıların buradaki yönteminin ‘kuryeniz var’ cümlesi olmasının yanı sıra ‘kızınız kaza yaptı’, ‘eşiniz hastanede’ gibi mutlaka geri aramayı gerektirecek cümleler de kurabileceğini belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Bu gibi olaylar, ceza kanunu açısından nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturuyor. Çünkü bir plan mevcut. Önceden size yapılan bir arama ve sizi merakta bırakma bilgisi var. Aradığınızda, sizi başka bir numaraya yönlendirme var” dedi.

SAVCILIĞA BAŞVURUN

Levent Küçük, bu tür dolandırıcılıkla karşılaşan vatandaşa ise şu tavsiyelerde bulundu: “Hemen hem sizi ilk arayan numara hem de size verilen ve aradığınız numarayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunun. Ayrıca dolandırıcılıktaki bedel, telefon faturanıza o ay yansımadıysa iptal, eğer ödediyseniz de iadesi için telefon operatörünüze talepte bulunun. Bilgi teknolojileri kurumu’na da şikayet etmek gerekiyor. Bütün bunlara rağmen vatandaştan bu telefon ücreti tahsil edilirse, vatandaş tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurulabilir.”

OPERATÖR ABONESİNİ KORUMALI

Burada en önemli görevin telefon operatörlerine düştüğünü belirten Levent Küçük, “Faturayı tahsil eden şirket, telefon operatörü. Bir kişinin aylık faturası ortalama 100 lira geliyorsa, bir başka ay kullanım süresi, internet ve SMS (mesaj) haklarını aşmadığı halde faturası 800-1000 lira geldiğinde, bu apaçık dolandırıcılık oluyor. Operatör sadece faturayı tahsil etmeye bakmamalı, önce abonesini korumalı. durumu farkettirmeli ve yasal yollara başvurulmalı” dedi.



 Editör : Gözde TOPAL

 
1 2 3 4 5   Puan Yok  
 Kaynak :  Gözde TOPAL

 Kategori  HABER

317 Kişi Tarafından Okundu.

Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 
 
 

 

 Köşe Yazıları

MURAT TOPAL

MURAT TOPAL ¬
Yazı Eklenmemiş

Gözde TOPAL

Gözde TOPAL ¬
Hayat gelip geçerken
 
Henüz Yorum Yapılmamış.
Henüz Haberlere Puan Verilmemiş..
 
Bugün için Haber Eklenmedi.
Bu Hafta içinde Haber Eklenmedi.
Bu Ay içinde Haber Eklenmedi.
 
 Takvim

Mart 2024

Pts Sal Çrş Prş Cum Cts Pzr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 Ziyaretçi İstatistikleri
   
 Online : 2
 Bugün : 200
 Dün : 278
 Toplam : 402030
 Ip No : 54.82.20.97
     

 
 Son Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Popüler Haberler

Son 30 Gün içinde Haber Eklenmedi.
 
 Döviz Bilgileri

  Döviz Alış Satış
  Dolar 32.2596 32.3177
  Euro 21.2554 21.3962
 
 Hava Durumu



 
 Reklam



PageRank Checker






son dakika | HABER | SPOR | DÜNYA | EKONOMİ | MAGAZİN | KÜLTÜR - SANAT - SİNEMA | RÖPORTAJ | TEKNOLOJİ | FOTOĞRAF GALERİSİ | ÖNEMLİ TELEFONLAR | TARİHTE BUGÜN | LEZZET DURAĞI | İLAN - DUYURU - UYARI | REKLAM | Gizlilik Politikası


 

   © Copyright - 2004- Altıeylül Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır. 

Bu sitede

Çilem.Net Haber Yazılımı kullanılmaktadır.